6 July 2014

E A T / the frittata

IMG_7719 Since sunday has become the only day of the week where I have time to cook lunch I've decided to give it the italian frittata a go! A frittata is basically a mix of the spanish tortilla and the italian pizza, but it hasn't got potatoes like the tortilla and it hasn't got crust like pizza. I guess they just mixed the best of both worlds stealing the key ingredients of each dish: eggs and tomatoes (the best ones imo!).
I hope that keeps you salivating while I run you through the list of ingredients that I used:

2 eggs
1/2 onion
4 cherry tomatoes
1/2 zucchini
1/3 eggplant
1/4 red pepper
salt
pepper
cilantro
oregano
sesame seeds

You can basically use any ingredients you want obviously, but i usually keep it simple and healthy. Also, I didn't follow any recipe in particular, I love to cook so I have come across some recipes here and there. If you've got the basics of what a frittata should be like just go with what you have in the fridge!
/
Directions:
1 / get a frying pan heating up and throw the chopped onion in, along with some olive oil
2 / chop the red pepper into small cubes and put them in the pan with the onion, let it cook to get all those yummy juices out
3 / meanwhile slice your veggies into cubes, i peeled the zucchini just to make it soother
4 / throw your veggies in the pan, first the zucchini and then the eggplant and let them cook
5 / add salt, pepper, cilantro, oregano (or any other herbs you like)
6 / add the previously roasted sesame seeds (I always have a stash of them but basically all you have to do is get them in the oven or into a hot pan and let them roast, stirring until they look crunchy)
7 / add the cherry tomatoes chopped into 4 parts (I like to add them last so they don't cook completely, just let them fry and get some flavor)
8 / beat your eggs and add them to the pan — keep it in medium heat till bottom is set
9 / stick the pan under the grill to cook the top
And you're done!

I hope you liked it and let me know if you try this dish and what you think about it! All I can assure you is that its very very yummy!

IMG_7707 IMG_7723double2
/ P T

Já que o domingo se tornou o único dia em que tenho tempo e que estou em casa para fazer um bom almoço, desta vez optei pela frittata italiana! Uma frittata é basicamente uma mistura entre a tortilha espanhola, sem as batatas, e a piza, sem a base. Os italianos decidiram fazer um prato que tivesse o melhor dos dois, mantendo os ingredientes chave de cada um: os ovos e o tomate (os melhores, na minha opinião!)
Espero que isto vos tenha feito salivar enquanto vos descrevo os ingredientes que escolhi:


2 ovos
1/2 cebola
4 tomates cherry 
1/2 courgette
1/3 beringela 
1/4 pimento vermelho
sal
pimenta
coentros
oregãos
e sementes de sesamo


Claro que podem usar quaisquer ingredientes, mas eu gosto de manter os meus pratos simples e saudáveis. Não usei nenhuma receita em particular para fazer este prato, como gosto muito de cozinhar já tinha lido algumas receitas e fiquei com a ideia como se fazia. E é tão simples quanto isso, basta saber mais ou menos quais são os elementos chave e usar o que têm em casa!

Execução:
1 / colocar uma frigideira anti-aderente a aquecer, colocar a cebola cortada e um pouco de azeite
2 / cortar o pimento em cubos pequenos e adicionar à frigideira, deixar cozinhar e ir mexendo
3 / entretanto cortar os vegetais em cubos (eu descasquei a courgette para ser mais fácil de cozinhar e ficar mais tenra)
4 / adicionar os vegetais à frigideira, primeiro a courgette e depois a beringela, deixar cozinhar
5 / adicionar sal, pimenta, coentros, oregãos (basicamente todas as ervas que gostarem mais)
6 / juntar as sementes de sesamo (eu costumo torra-las anteriormente — basta colocarem no forno ou numa frigideira de ir mexendo até ficarem estaladiças) 
7 / por fim os tomates cherry para fritarem um pouco mas manterem-se ainda quase intactos
8 / bater os ovos e adicionar — manter em lume médio até a base estar cozinhada e consistente
9 / colocar a frigideira num grelhador (do forno, por exemplo) para cozinhar o topo
E já está!


Espero que tenham gostado e digam-me se decidirem experimentar este prato! Só vos posso garantir que é delicioso! 
IMG_7728

2 comments:

  1. Óptimo aspecto!

    Espreita o meu blogue:
    http://soignesoul.blogspot.pt

    ReplyDelete